شش اصل مهم ایجاد بازارهای عمومی در شهرها

بازارهای عمومی از مهم‌ترین مکان‌های شهری هستند که می‌تواند موفقیت‌های متعددی را از نظر اجتماعی و اقتصادی برای شهروندان به ارمغان آورد.

پیشرفت اقتصادی شهرها بیش از هر چیز دیگر وابسته به بازارهای عمومی است که طراحی مناسب این مکان‌ها در جایگاه خود می‌تواند بیشترین سهم را در رسیدن به این هدف مهم داشته باشد. مدیران و مسئولان باید ایده‌هایی خلاقانه به‌کار گیرند تا بازارهایی طراحی کنند که افراد بیشتری حتی گردشگران را به سمت خود سوق دهد.

در حال حاضر که قطبی شدن بر زندگی شهرنشینی حاکم است، بازارهای عمومی نقش بسیار مهمی در تجمع افرادی از اقوام و پیشینه‌ های فرهنگی و اقتصادی-اجتماعی مختلف دارد و از این طریق، پویایی و نشاط شهروندی را تا حد زیادی تامین می کند. این در حالی است که با وجود مزایای متعدد بازارها، وجود این فضاهای عمومی در سراسر جهان با تهدید جدی مواجه است و ترس آن است که هر روز نسبت به قبل از تعداد آن‌ها کمتر شود. این پیامد اغلب در نتیجه مدیریت ناکارآمد بازار، سطوح بالای فقر، همچنین وضعیت غیر رسمی تجارت و زندگی در مناطق مختلف شهری اتفاق می‌افتد و در نهایت ممکن است به تعطیلی بازارها یا بی‌رونقی آن‌ها منجر شود.

با این هدف، توجه به اصول استاندارد برای طراحی و مدیریت بازارهای عمومی از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌تواند پایداری و پویایی آن‌ها را در پی داشته باشد. در این مقاله به تعدادی از مهم‌ترین اصول برای ایجاد بازارهای عمومی موفق پرداخته می‌شود.

در برگیری سیستمی از فروشگاه‌های متنوع

بازارهایی که به شکلی اصولی طراحی می‌شوند، همه نیازهای شهرنشینان را تامین می‌کنند و لزوم سفر آن‌ها به مناطق دورتر برای تأمین وسایل مورد نظر خود را به حداقل می‌رساند. این بازارها در اکثر موارد، شبکه‌ای از فروشگاه‌های مواد غذایی، غیر خوراکی، دستفروشان خیابانی، مراکز تجاری بزرگ و خرد و عمده‌فروشان را شامل می‌شود.

مشارکت سرمایه‌گذاران و شرکای مختلف در شکل گیری بازارها

در شکل گیری یک بازار ایده‌آل، معمولاً سرمایه‌گذاران و شرکا مختلفی نقش دارند و به یکدیگر برای رسیدن به یک هدف خاص کمک می‌کنند. این افراد ممکن است شامل مدیران، کارکنان بهداشت، افرادی در بخش عمران، کشاورزان، کارآفرینان، آژانس‌های دولتی محلی و نهادهای خیریه باشند.

آشنایی با ارزش‌ بازارها و چگونگی عملکرد آن‌ها

مدیران شهری باید در زمان ایجاد بازارها، به محل احداث آن‌ها با دقت توجه کنند؛ انتخاب مکان‌هایی با کمترین دسترسی مردم به بازار به ویژه در مناطق آسیب‌پذیر می‌تواند بیشترین اثربخشی را به همراه داشته باشد. علاوه بر این، توجه به زنجیره تأمین در بازارهای عمومی، کیفیت امکانات فیزیکی و فضاهای عمومی، اثر اقتصادی، اجتماعی و سلامت عمومی بازارها و در نهایت توجه همزمان به انتظارات مشتریان و فروشندگان از اهمیت زیادی برخوردار است.

حضور شبکه‌های توزیع کارآ برای افزایش خدمت‌رسانی به مردم

یک بازار عمومی ایده‌آل از شبکه‌های توزیع متنوعی برخوردار است که بر تأمین مواد غذایی سالم و سایر ملزومات به صورت مقرون به صرفه و ایمن، تمرکز می‌کند. این شبکه‌ها به ایجاد مکان‌هایی ضروری برای ذخیره، پردازش و توزیع خدمات می‌پردازد، ضمن اینکه ارائه دهندگان خدمات را نیز از حمایت ویژه ای برخوردار می‌کند.

سرمایه‌گذاری در امکانات بازار و تقویت مهارت مدیریت

مدیران شهری یا افرادی که اداره بازارهای عمومی در شهرها را بر عهده دارند باید در ایجاد امکانات کافی برای بازارها و همچنین تقویت مهارت فروشندگان سرمایه‌گذاری کنند تا از این طریق، پویایی این مکان‌های عمومی را افزایش دهند. از مهم‌ترین اقداماتی که در این زمینه انجام می‌شود می‌توان به نوسازی بازارهای موجود برای بهبود زیرساخت‌های فیزیکی یا ایجاد ویژگی‌های طراحی پایدار در آن‌ها اشاره کرد. علاوه بر این، مدیران می‌توانند بازارهای جدیدی به وجود آورند و از این طریق نیازهای بیشتری را برآورده کنند و محدودیت‌های این مکان‌های عمومی را به حداقل برسانند.

حضور انواع دستفروشان در بازارهای عمومی برای رونق هر چه بیشتر آن‌ها

اگر به دستفروشان خیابانی اجازه فعالیت در بازارهای عمومی داده شود، در نتیجه امکان ارائه محصولات با قیمت مقرون به صرفه‌تر فراهم می‌شود که این موضوع به سهم خود می‌تواند در افزایش گرایش مردم به آن‌ها، نقش مهمی ایفا کند و در نهایت به رونق اقتصادی منطقه منجر شود. علاوه بر این، دستفروشان می‌توانند خدمات جدیدی به بازار و مشتریان ارائه دهند و از این طریق، نیاز آن‌ها را هر چه بیشتر برآورده کنند.

منبع
ایمنا