ابرهوش، مسیرها، خطرات، استراتژی ها

عنوان فارسی:
هوش: راه، خطرات، استراتژی

عنوان انگلیسی:
Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies

موضوع: فناوری

نویسنده: Nick Bostrom

ناشر: Oxford University Press

سال انتشار: 2014

تعداد صفحه: 345

 معرفی کتاب:

احتمالا سخت ترین کتاب در لیست بهترین کتاب های جهان در زمینه تکنولوژی که به شما معرفی کردیم، این کتاب فیلسوف سوئدی، نیک بوسترم است که در سال 2014 به چاپ رسید.
او در این کتاب استدلال می کند که در نقطه ای که مغز ماشین از مغز انسان ها بر حسب عقل عمومی برتری پیدا کند، بشریت به عنوان حیات غالب بر روی زمین غرق می شود. به نظر می رسد این کتاب شبیه یک داستان علمی تخیلی باشد، اما بوستروم دلایلی از پیشرفت های بزرگ در هوش مصنوعی را بیان می کند که کاملا متقاعدکننده است. او معتقد است که ماشین های پیشرفته و هوشمند می توانند توانایی های خود را سریعتر از دانشمندان بهبود دهند و این می تواند یک فاجعه برای انسان ها باشد.

«نیک‌بوستروم» نویسنده آمریکایی در این کتاب به موضوع اختراع هوش‌های مصنوعی و آرزوی بشر برای رسیدن به فن‌آوری اشاره می‌کند که ممکن است چند سال یا چند قرن طول بکشد ولی اگر اتفاق بیفتد تاریخ بشریت دچار تحول قابل‌توجهی شده که حتی می‌تواند به اتمام این تاریخ بینجامد. البته هشدارهای بوستروم در این کتاب شبیه تخیل‌های ذکرشده در افسانه‌های قدیمی است که ظهور انسان خودکار و آهنی به نام گالم برای نابودی انسان را هشدار می‌دهد ولی در این کتاب با عنوان «هوش مصنوعی» وی ماشینی را تصور می‌کند که می‌تواند هر مسئله ممکنی را محاسبه کند و این سؤال را از مخاطب خود می‌پرسد که حل مسئله‌های پیچیده می‌تواند برای انسان خطرناک باشد؟

ولی این مسئله نیز قابل‌تصور است که همین ماشین حل‌کننده تمام مسائل پیچیده می‌تواند حیات کل سیستم منظومه شمسی را به پایان برساند. حتی اگر یک هوش مصنوعی برای جواب دادن به این سؤالات طراحی شود نیز نمی‌تواند برای انسان چندان امن باشد چون در کمترین حالت متصور اطلاعات ذخیره آن تمام دنیا را پر می‌کند و انسان‌های کمتر باهوش را برای آزاد کردنش مجبور می‌کند.
همه این‌ها که گفته شد در داستان‌های علمی تخیلی نوشته می‌شود و قابل‌تصور است. دو مشکل کلی در کتاب بوستروم وجود دارد که یکی فضای فناوری موجود است که نظریه ساخت هوش مصنوعی ذکرشده در این کتاب را درک نمی‌کند.

به عبارتی نمی‌توان نظریه‌ای به چنین عظمت را روی داده‌های کوچک حال حاضر تصور کرد و بیشتر باید نوشته‌های وی را از مستند نوشته‌هایی داستانی استخراج کرد. مشکل دوم زبان گفتاری کتاب است که نمی‌تواند صراحت خود را در بیان حقایق و تخیل‌های موجود گفته‌شده در کتاب مشخص کند.
یشتر کتاب‌های علمی محبوب، مسائل پیچیده علمی را به زبانی ساده بیان می‌کنند ولی این کتاب دارای متنی فلسفی است که نمی‌تواند برای خواننده کتاب‌های علمی تخیلی مناسب باشد.

درباره نویسنده
نیک باستروم (متولد ۱۰ مارس ۱۹۷۳) فیلسوف سوئدی در دانشگاه آکسفورد است که به دلیل کارش در زمینه خطر اگزیستانسیل و اصل انسان‌نگر معروف است.

برخی سایت هایی که می توانید کتاب را تهیه نمایید:

amazon:
 https://b2n.ir/441893

goodreads:
https://b2n.ir/246895