مدیریت بحران خشکسالی با بهره گیری از فناوری

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب و انرژی معاونت علمی گفت: طرح های فناورانه ای برای رفع بحران کم آبی در کشور وجود دارد که به دلیل نبود سرمایه گذار در حد طرح باقی مانده اند.

مهدی شریف زاده به خبرنگار مهر گفت: کاهش بارش و تغییرات وضعیت منابع آب تجدیدشونده کشور، عدم مدیریت صحیح و بهینه منابع آبی، افزایش جمعیت و به‌تبع آن افزایش مصرف آب فراتر از الگوی مصرف بهینه، فرسوده بودن برخی سامانه‌های انتقال و توزیع آب و ... از جمله دلایل بروز مشکلات کم آبی در نقاط مختلف کشور از جمله استان خوزستان است.

دبیر ستاد توسعه فناوری های آب و انرژی معاونت علمی و فناوری در خصوص بحران آبی خوزستان گفت: تأثیر مخرب سدسازی و تنش آبی خوزستان و انتقال آب از سرشاخه‌های کارون به بیرون از استان، بروز یکباره تغییرات اقلیمی به‌ویژه کاهش یکباره حجم بارندگی باعث بحران آب خوزستان شده اند.

وی با بیان اینکه در مورد سدسازی و مدیریت بهینه سدها در این استان بایستی با دقت عمل بیشتری اقدام شود، عنوان کرد: یکی از راه‌های مقابله با بحران کم آبی در این استان برگرداندن آب‌های در حال انتقال به فلات مرکزی به مجرای طبیعی آن (رودخانه‌های خوزستان) است.

وی با اشاره به راهکار دیگری مبنی بر رفع بحران کم آبی در خوزستان گفت: ترویج و فرهنگ‌سازی اصلاح الگوی مصرف و تعمیر زیرساخت‌های شبکه توزیع آب از دیگر موارد پیشنهادی است.

شریف زاده تصریح  کرد:مشکلات در زمینه احداث بی‌رویه سد برای ذخیره آب و یا انتقال آن به نقاط دیگر کشور را می‌توان با استفاده از سایر روش‌های ذخیره آب که در نقاط دیگر جهان با شرایط اقلیمی مشابه ایران، بهبود داد.

عامل بروز بحران در هور

دبیر ستاد توسعه فناوری های آب و انرژی معاونت علمی و فناوری در ادامه گفت: از طرفی دیگر در بخش ایرانی هور، خشک کردن بخش‌های بزرگی از تالاب به‌منظور برداشت و استخراج نفت یکی دیگر از دلایل عمده بروز این بحران در خوزستان است که می‌توان استخراج را از طریق سکوهای نفتی انجام داد.

شریف زاده اظهار کرد: استفاده از منابع آب همراه با نفت طی فرایند استخراج ، بازچرخانی پساب‌های صنعتی و فناوری‌های کاهنده تبخیر، استفاده از دستگاه‌های تصفیه آب سیار، بازچرخانی پساب‌ها، توسعه و ترویج الگوی کشت مناسب برای مزارع کشاورزی، فرهنگ‌سازی و ترویج استفاده صحیح از آب برای کشاورزان، عدم کشت محصولات با نیاز آبی بالا، مدیریت صحیح مخازن سدها، کنترل کیفی و پالایش آب خروجی از مزارع، تعمیر و نوسازی شبکه‌های آبیاری و تجهیزات مربوطه از دیگر راهکارهای علمی برای حل این مشکلات به شمار می روند.

وی اظهار کرد: فرصت‌های علمی و فناوری‌های زیادی در داخل کشور موجود است که با بهره‌گیری مناسب و به‌موقع از آن‌ها می‌توان مشکلات را به حداقل رساند و با ایجاد هسته علمی و اجرایی کارآمد و دارای سوابق علمی و تجربه کافی در این زمینه و با الگوبرداری از کارهای موفق صورت‌گرفته در سایر کشورها از جمله استحصال آب از دریا و باران می‌توان آن‌ها را به لحاظ موارد فنی در ایران پیاده‌سازی کرد.