شهر برای زنان امن‌تر می‌شود

ضرورت ایجاد فضاهای شهری ایمن برای زنان در جایگاه اقشار آسیب‌پذیرتر جامعه از مسائل مهم و قابل توجهی است که تمامی دستگاه‌ها باید به آن نگاه ویژه داشته باشند چرا که امروز طراحی فضاهای شهری مناسب برای مشارکت حداکثری زنان بسیار حائز اهمیت است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، امنیت به عنوان نیازی اساسی، در اجتماعات انسانی از جایگاه خاصی برخوردار است. برنامه ریزان و طراحان فضاهای اجتماعی به ویژه شهرها تلاش می‌کنند تا با شناسایی عوامل تهدید کننده امنیت به ویژه در فضاهای عمومی، آن‌ها را رفع کرده و امنیت مناسب را برای استفاده کنندگان از آن فضاها فراهم کنند. زنان نیز در مقام نیمی از اجتماعات انسانی فضای ارتباطی متمایزی دارند و نیازمند وجود تسهیلات خاصی هستند تا موجب افزایش اطمینان خاطر آنان از حضور امن در فضاهای شهری به ویژه فضاهای عمومی مانند پارک شود.

«مجید نظری» رئیس کمیسیون عمرانی شورای شهر سمنان در این باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در واقع مجموعه امنیت یک فرآیند بین دستگاهی است و به جرأت می‌توان گفت که جزئی از مجموعه مدیریت شهری در آن نقش آفرینی دارد.

وی می‌افزاید: از این جهت بین دستگاهی است که انجام وظیفه دستگاه‌های مختلف اعم از نیروی انتظامی، بهزیستی، معاونت اجتماعی، استانداری و فرمانداری در بحث زنان بدسرپرست و یا بی‌سرپرست یا اقشار کم درآمد تأثیرگذار است و کمیته امداد امام خمینی نیز این زنان را تحت تکفل دارد.

نظری تصریح می‌کند: اگر در شهر امکاناتی همچون راه اندازی سرویس اختصاصی برای بانوان محقق شود به مراتب تامین آرامش و راحتی زنان را همراه خواهد داشت، اما از آنجایی که امکانات لازم در سطح شهر وجود ندارد به طور مثال مسافران حمل و نقل عمومی اگر در حد یک اتوبوس در سطح شهر حرکت کنند و تعداد انگشت شماری از مسافران درون شهری را ناوگان حمل و نقل به صورت مجزا یعنی سرویس اختصاصی زنان و یا مردان جا به جا کنند یقیناً هزینه‌های ناوگان حمل و نقل به مراتب افزایش می‌یابد لذا در یک مرحله بحث تفکیک در خود اتوبوس و یا سرویس‌های بهداشتی عمومی در پارک‌ها و بوستان‌ها انجام گرفته است که راحتی و حتی امنیت زنان را در پی داشته است‌.

وی ادامه می‌دهد: اگرچه فرهنگ شهروندان به گونه‌ای است که اگر تفکیک جنسیتی اتفاق نیفتد به واسطه درک بالای خود قطعاً مردم در بحث احترام متقابل پیشگام خواهند بود و مشکلی از نظر امنیتی برای بانوان رخ نخواهد داد، اما به دلیل راحتی و آسایش خود بانوان کلیشه‌های جنسیتی و تفکیک در سرویس‌های عمومی این مهم محقق می‌شود.
افزایش امنیت زنان در شهر

«جواد نجاریانی»، معاون خدمات شهری شهردار سمنان در این باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: اقدامات خدمات شهری در راستای تأمین امنیت زنان و کودکان شامل تأمین روشنایی معابر و بوستان‌های شهر در سنوات اخیر بوده است که از جمله می‌توان به روشنایی بوستان‌های شقایق (در سه فاز) مسافر، کومش، ۱۷ شهریور، کوش‌مغان، شهربازی سمنان و باغ راه‌های بافت اشاره کرد ضمن اینکه رفع خاموشی بوستان‌های محلی نیز به صورت مستمر انجام می‌شود.

وی می‌افزاید: همچنین هرس درختان و شمشادهای فضای سبز به منظور کاهش نقاط کور شهری و افزایش زمین‌های بازی استاندارد با دسترسی محله‌ای و در مقیاس دسترسی پیاده به جهت افزایش هرچه بیشتر حس امنیت مادر و کودک از سایر اقدامات این حوزه بوده است که به نظر می‌رسد تا حدی رضایت بخش باشد.

وی می‌گوید: بوستان بانوان با مساحت پنج هکتار شامل پیست دوچرخه سواری، اسکیت، زمین گلف، پیاده روی، زمین بازی کودکان، سالن ورزشی چند منظوره، بازارچه فروش، آمفی‌تئاتر، ست ورزشی به منظور حفظ امنیت و تأمین آرامش و سلامت جسمی و روحی بانوان در حال ساخت است و امیدواریم که فضاهای مورد نیاز برای بانوان با تخصیص اعتبار و با همکاری سایر دستگاه‌های متولی و نهادهای حمایتی ویژه بانوان بیشتر شود.