۲۰ اقدام مهم شهرها برای بهبود کیفیت زندگی عمومی

امروزه توسعه برنامه‌ ریزی شهری و افزایش میزان رضایت از کیفیت زندگی در فضاهای برنامه ریزی شده، از اهداف اولیه و اصلی شهرها محسوب می شود. به همین دلیل، محققان معتقدند برنامه ریزی همسو با بهبود کیفیت زندگی می تواند زمینه های دیگر توسعه مانند توسعه اجتماعی، اقتصادی و کالبدی را به همراه داشته باشد.

یکی از مهمترین اهداف مطرح کردن مفهوم «کیفیت زندگی شهری» اصلاح و تکامل توسعه از توسعه صرف کمی به توسعه پایدار شهری بوده است. در واقع کیفیت زندگی شهری یکی از اهداف اصلی توسعه پایدار و یکی از عوامل اساسی برای شکوفایی و ارتقا کیفیت زندگی است.

«کیفیت زندگی» مفهومی برای تعیین رضایت داشتن یا نداشتن افراد و گروه‌ها از ابعاد مختلف زندگی تعریف می‌شود که میان رشته‌ای، گستردگی، پیچیدگی و چند بعدی بودن این موضوع باعث شده در رشته‌ های گوناگونی از جمله شهرسازی، جغرافیا، جامعه شناسی، اقتصاد روانشناسی، علوم سیاسی، بازاریابی، مدیریت مورد استفاده قرار گیرد و دارای مفهوم و معانی متفاوت باشد. در این مقاله می خواهیم مهم ترین اقدامات مدیرات شهری برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان را بررسی کنیم.

راهنمای طراحی شهری

استفاده از نیمکت، درختان، حمل و نقل چند وجهی (multi modal) و غذاهای محلی تنها تعداد محدودی از پیشنهادات آورده شده در راهنمای طراحی شهری است، راهنمایی که توسط مرکز طراحی فعال (Center for Active Design(CfAD)) تهیه شده است.

«دستورالعمل‌­های طراحی شهری»،کتاب راهنمایی جدید برای شهرسازان است. این راهنما؛ مجموعه ای جدید از پیشنهادات برای فضاهای عمومی است که توسط مرکز طراحی فعال (مرکزی غیر انتفاعی که به ترویج راه‌حل‌های طراحان برای بهبود سلامت عمومی می‌پردازد) و بنیاد شوالیه منتشر شده است.

پیشنهادات CfAD اگر چه ممکن است تکراری و قدیمی به نظر برسند مانند: کاشت درخت، بهبود حمل و نقل عمومی و ساخت خطوط دوچرخه سواری، اما با این وجود، دستورالعمل از این پیشنهادات به عنوان وسایلی برای رسیدن به هدفی خاص استفاده می‌کند؛ زندگی عمومی قدرتمند؛ چیزی که سازمان آن را موجب اعتماد، مشارکت و نظارت بیشتر مردم و نیز مشارکت بیشتر و آگاهانه آنها در رای گیری­‌های محلی تعریف می­ کند. باید دانست که این پیشنهادات نتیجه­‌ سال­‌ها تحقیق و پژوهش است.

 خانم سوزان ناینِبِر، مدیر بخش مشارکت های CfAD در این زمینه می گوید: «این روزها آمریکا همچون مکانی چند قطبی به نظر می‌آید … مردم به دولت، شرکت‌ها، رسانه‌ ها و حتی همسایگانشان اعتماد نمی‌کنند. شواهد تجربی نشان می ­دهد که طراحی مناسب و نگهداری از محله‌ هایمان باعث ایجاد حس اعتماد و اثر مثبت می شود. وقتی ما بر روی فضاهایی جمعی که هر روز در آنها حضور می یابیم [منظور محله ها]، تمرکز می کنیم، سپس می توانیم شروع به ساختن مجدد این اعتماد از دست رفته در سطح محلی کنیم.»

CfAD و بنیاد شوالیه؛ رویکردی علمی نسبت به طراحی شهری انتخاب کرده اند. آن­ها به انجام نظرسنجی، مطالعات میدانی، آنالیز داده­‌ ها و انجام پژوهش­‌های تاریخی پرداخته ­‌اند تا متوجه شوند آیا اقداماتی نظیر کاشت گیاهان، ساخت نشانه‌هایی جهت پذیرش و خوشامدگویی به مردم و نگهداری بهتر از محیط می‌تواند نگرش افراد نسبت به دولت­‌های محلی ­شان را بهبود بخشد یا خیر؟ این پژوهش همچنین به مطالعه مواردی می پردازد که باعث نظر نامساعد مردم نسبت به شهرشان می­ شود. به عنوان مثال، بر اساس نتایج این پژوهش وجود زباله در کوچه و خیابان ۱۰% از غرور و افتخار به جامعه محلی، ۵% از اعتماد به پلیس، و ۴% از اعتماد به دولت محلی می‌کاهد.

CfAD نتایج تحقیقات خود را در راهنمای طراحی شهری ­‌اش منتشر کرده است. جوانا فرانک؛ مدیر اجرایی CfAD می­‌گوید: «تحقیقات ما به نتایج بسیار جالب توجهی رسیده است؛ تغییرات نسبتا اندکی می‌تواند باعث به وجود آمدن تغییرات کاملا مشهودی در آگاهی و ادراکات مدنی شود. همچنین متوجه شدیم که مردم بدون توجه به سن و مشخصات دموگرافیک و اقتصادی_ اجتماعی­ خود، واکنش­‌های مشابهی نسبت به تغییرات در طراحی دارند».

این مرکز معتقد است که شهرها با اجرای پیشنهادات داخل این گزارش می­‌توانند موجب ایجاد این حس در شهروندان شوند که آنان بخشی از یک هویت جمعی هستند، شهروندان را نسبت به استفاده منظم از فضاهای جمعی (که موجب تعاملات بیشتر میان مردم با پیشینه­‌های اقتصادی و اجتماعی متفاوت می‌شود) مشتاق و جذب کنند و مردم را برای تبدیل شدن به استادان و طرفدارانی جدی برای فضاهای جمعی هدایت کرده و آنها را برای مشارکت بیشتر در انتخابات محلی تشویق ­کند.

راهکار شهرها برای بهبود کیفیت زندگی

ایجاد شبکه پیاده جامع با امکان جابجایی آزادانه شهروندان

 مردمی که در محلاتی با قابلیت پیاده روی بیشتر زندگی می­ کنند، عموما حس تعلق بیشتری نسبت به جامعه خود دارند و از شبکه‌ های اجتماعی قوی­تری در میانشان برخوردارند. علاوه بر این کسانی که به صورت دائم و مکرر پیاده ­‌روی می‌­کنند، نسبت به کسانی که به ندرت پیاده‌روی می‌کنند، دارای سطوح بالاتری از اعتماد اجتماعی (۴ درصد) و مشارکت (۶ درصد) هستند.

ایجاد امکانات بیشتر برای پیاده­‌روها با ایجاد شرایط مناسب برای پیاده‌ ­ها

براساس نتایج مطالعات، مردم عموماً پیاده‌­روهای حاشیه­‌ای، در جاده­‌ای با چند خط عبور و با سرعت بالا را به عنوان مسیری مناسب برای پیاده­‌روی به حساب نمی­‌آورند. از طرف دیگر، پیاده‌­روی در پیاده ­‌رویی که دارای ردیفی از درختان در دو طرف است و در حاشیه­‌ خیابانی اصلی و شلوغ قرار گرفته، می ­تواند نظر مردم را نسبت به تردد در آن جلب کند. پارک Porch که پارکی کوچک در نزدیکی ایستگاه حمل ­‌و­ نقل خیابان سی‌ام (اصلی ترین ایستگاه حمل‌­و­نقل فیلادلفیا) است، نمونه ای از این مورد در عمل است.

 

توسعه شبکه‌ ­ای ایمن و به ­‌هم ­‌پیوسته برای دوچرخه سواران با ایجاد زیرساخت‌های ضروری

پژوهش‌­ها اینگونه نشان می دهند که روابط اجتماعی هنگامی که دسترسی به حمل­‌و­نقل عمومی سخت و دشوار است و یا مردم اقدام به خرید خودرو شخصی می­‌کنند، ضعیف می­ شود.

تقویت سیستم­‌های حمل‌­ و­ نقل عمومی

این مورد به وسیله افزایش میزان خدمات قابل اطمینان و ساخت ایستگاه­‌هایی با امکانات رفاهی بیشترفاصله طولانی برای رسیدن به حوزه­‌های رای­‌گیری و کمبود گزینه‌های حمل ­‌و نقل انجام می شود و با مشارکت پایین رأی‌دهندگان مرتبط است.

تخصیص زمین‌­هایی برای اختلاط کاربری­‌ها در داخل محلات و در بین ساختمان‌های مسکونی

پژوهش‌ها نشان داده اندمردمی که در فاصله میان پارک­‌ها و مراکز خرده‌­فروشی زندگی می­‌کنند، امکان بیشتری دارد که با همسایگانشان مواجه شوند. این موضوع خود موجب افزایش ارتباطات اجتماعی و تقویت اعتماد اجتماعی می‌شود. قرار دادن فضاهای مسکونی، تجاری و تفریحی در کنار هم، حتی در یک ساختمان و یا یک بلوک می‌تواند ارتباط همسایگان با هم را افزایش دهد.

تشویق ایجاد مسکن با قیمت های متنوع در محله

ترکیبی از خانه ­‌های یارانه­‌ ای، خانه­‌های مقرون ­‌به ­‌صرفه و خانه­‌هایی با قیمت بازار می‌تواند به ایجاد موازنه­‌ی اقتصادی و ثبات در محله کمک کرده به اتحاد و یکپارچگی جمعیت شناختی و اقتصادی کمک کند و موجب کاهش تمرکز فقر در یک مکان خاص شود.

مدیریت پسماند

این مورد شامل پاک کردن محیط از زباله، بهبود روند جمع­‌آوری و بازیافت زباله، بهبود نظافت خیابان‌ها، افزایش تعداد مخازن جمع­‌آوری زباله و مخازن پسماندهای قابل بازیافت می شود. براساس پژوهش­‌ها زباله با اعتماد اجتماعیِ از بین رفته در ارتباط است.

پاکسازی و استفاده از زمین های خالی

کسانی که در بررسی میدانی ACES شرکت کرده‌ اند، گفته اند که در زمین­‌های خالی نزدیک محل سکونتشان یک پارک کوچک عمومی یا یک هنر عمومی اجرا شده است، دارای میزان بیشتری از اعتماد، مشارکت و نظارت بوده‌­اند و در انتخابات محلی مشارکت بیشتری داشته‌ اند.

طراحی برای کودکان

عموماً زمانی که زمین­‌های بازی، میادین ورزشی و سایر امکانات در شرایط نامطلوبی برای کودکان و خانواده‌ها قرار دارد، اعتماد اجتماعی نیز کاهش می­ یابد. از طرف دیگر، افزایش و بهبود امکانات برای کودکان می تواند موجب تقویت و افزایش اعتماد اجتماعی در میان تمام ساکنان شود، حتی در میان کسانی که دارای فرزند نیستند.

لزوم توجه به وجود درختان و فضای سبز در تمام توسعه­‌های جدید

مطالعه ­‌ای در بالتیمور به این یافته رسیده است: محلاتی که دارای تراکم بیشتری از درختان هستند دارای سطح بالاتری از سرمایه اجتماعی نیز هستند، به این معنا که همسایه‌ ها روابط نزدیک­تری دارند و احتمال اعتماد آنها به یکدیگر بیشتر است.

بهبود وضعیت باغچه­‌ها در فضاهای عمومی

در این زمینه باید به زمان توسعه مناطق مسکونی کسانی که باغبانی می‌کنند توجه کرد که در مقایسه با کسانی که این کار را انجام نمی دهند، وابستگی بیشتری به جامعه محلی خود دارند. همچنین باغچه ­‌ها به عنوان فضایی برای انجام تعاملات بین فرهنگی و بین نسلی عمل می‌کنند.

نگهداری و استفاده از میراث تاریخی

ساختمان­‌های تاریخی، فضاهای عمومی و نشانه­‌های محلی موجب ایجاد حسی قوی از ارتباط با مکان در افراد می‌شوند.

ترویج غذاهای محلی

بازار کشاورزان می­ تواند از محصولات کشاورزی محلی حمایت کند، در حالی­که جشنواره­‌ های دوره ­‌ای می‌­تواند باعث آشنایی بیشتر مردم با آشپزی و غذاهای محلی شود. بسیاری از جوامع محلی اقدام به برگزاری جشنواره‌­ هایی در زمینه غذاهای محلی می­‌کنند تا هم افراد محلی و هم گردشگران از آن بازدید کنند. علاوه بر اینها طراحی غذامحور می­ تواند با بی عدالتی­‌ها مبارزه کند.

بهبود ایوان و پیشخوان ساختمان‌های عمومی

با راهکارهایی ساده نظیر نصب صندلی، نورپردازی مناسب یا کاشت گیاهان می توان به این مورد دست یافت.چنین عناصری می‌تواند موجب دلپذیرتر و پذیراتر شدن ساختمان­های عمومی شود.

نصب نشانه ها و علائم مثبت

این مورد برای تشویق افراد نسبت به ورود به فضاهای عمومی و استفاده از امکانات آن، در نظر گرفته شده است. لازم نیست که نشانه­‌ها در فضاهای عمومی همواره بر روی قواعد تاکید کنند. یکی از عکس های آزمایشی ACES الهام‌بخش مسئولان شهر شارلوت برای انجام تغییراتی در شهر شد. بر اساس این تغییرات، علائم قدیمی و قانون‌ مبنا در پارک­ های محلی (نظیر نشانه ورود س گ­های بدون قلاده ممنوع) با علائم مثبت جایگزین شدند. این موضوع باعث ایجاد حسی خوشایند در افراد می‌­شود. نتایج نشان می‌دهد که علائم و نشانه­‌های مثبت در پارک­‌ها و فضاهای خارج از خانه می­‌تواند موجب افزایش میزان اعتماد اجتماعی شود.

نصب علائم مسیر یابی

مسیریابی موثر و کارا به شهروندان و گردشگران کمک می‌کند تا فضاها و ساختمان های عمومی را راحت­‌تر پیدا کنند، این موضوع حضور افراد در زندگی اجتماعی را تسهیل می­‌کند.

سرمایه‌ گذاری بر روی صندلی­‌های فضاهای عمومی

مکان­‌های نشستن می­‌توانند به قابل بازدیدتر شدن فضاها و میدان­‌های عمومی کمک و مردم را به سوی خود جذب کنند. نصب نیمکت‌ برای برآوردن نیازهای افراد مسن، تسهیل حرکت و جابجایی در داخل محله و همچنین ایجاد مکان­‌هایی برای مشاهده و ارتباط با دیگران، از جمله موارد ضروری هستند. علاوه بر این­ها، نیمکت­‌ها و مکان­‌های نشستن تاثیر مثبتی بر روی سرزندگی خیابان­‌های تجاری دارند.

روشنایی ساختمان‌­ها و پارک‌­های عمومی

بررسی های ACES نشان می­‌دهد افرادی که از پارک­‌هایی با روشنایی مناسب و مطلوب استفاده می­‌کنند، به مسئولان محلی اعتماد بیشتری دارند، مشارکت شان در انتخابات محلی قابل ملاحظه­ است، بر روی همسایگان خود نظارت بیشتری دارند و در زندگی عمومی افراد فعال تری هستند. طبق این پژوهش، چراغ­‌های شکسته با کاهش ۲۰ درصدی در درک امنیت محله توسط مردم مرتبط است.

برگزاری جشن­‌های مرتبط با انتخابات در بیرون از مکان رای ­‌گیری

مطالعه در بین ۱۴ جامعه محلی در ایالات متحده به این یافته رسیده است که جشن­‌های روز انتخابات که غذای رایگان و موسیقی جزئی از برنامه‌های آن است، محیطی شاد و اجتماعی برای رای­‌گیری ایجاد می‌­کند و با مشارکت بیشتر رای­‌دهندگان در انتخابات مرتبط است.

استفاده مجدد از زیرساخت­‌های بدون استفاده

تاریخ توسعه شهرها نشان می­‌دهد که شهرهای زیادی با چالش موانع کالبدی (مانند بزرگراه‌ها، خطوط ریلی، سایت­‌های صنعتی و پارکینگ­ های بزرگ بلااستفاده) مواجه‌­ اند. مشکلات ناشی از چنین موانعی اغلب بر ساکنان کم‌درآمد یا جامعه رنگین‌ پوستان تحمیل می‌شود.

منبع
معماری آنلاین
ایمنا