مدیریت علمی؛ لازمه اداره شهرها در آینده

رئیس مرکز مطالعات برنامه‌ریزی شهری و روستایی: مدیریت علمی لازمه اداره شهرها در آینده است و نمی‌توان انتظار داشت شهرهای کنونی با ساز و کارهای قدیمی مدیریت شود.


رئیس مرکز مطالعات برنامه‌ریزی شهری و روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور گفت: شهرهای آینده تصویری بسیار متفاوت و فراتر از تصور خواهد داشت به طوری که هیچ راهکاری به جز مدیریت عالمانه شهر برای پاسخگویی به این نیازها وجود ندارد.

به نقل از ایمنا، اسماعیل زیارتی که ۱۳ تیرماه در آئین اختتامیه چهارمین جشنواره ملی شهر پژوهی و اولین جشنواره فن پژوهی شهری که با همکاری شهرداری اصفهان و دانشگاه پیام نور این شهر و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور برگزار شد، سخن می گفت، اظهار کرد: اگر بخواهیم نیازها و امکانات طبیعی مورد نیاز جمعیت کنونی کره زمین را برآورده کنیم یک و هفت دهم کره زمین به امکانات نیاز داریم که نشان می‌دهد بیش از اندازه از ظرفیت کره زمین برداشت شده است بنابراین نحوه مدیریت منابع و بهره برداری از آن باید بازنگری شود.

رئیس مرکز مطالعات برنامه‌ریزی شهری و روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور گفت: در عصر انفجار اطلاعات زندگی می‌کنیم، در این عصر هر پنج سال دانش ۲.۵ برابر می‌شود، در واقع در این باره زمانی نیازهای شهروندان به سرعت تغییر کرده و افزایش می‌یابد، انتظارات شهروندان و اصناف از مدیریت شهری نیز همواره در حال تغییر است.

زیارتی افزود: شهرهای آینده تصویری بسیار متفاوت و فراتر از تصور خواهد داشت که هیچ راهکاری به جز مدیریت عالمانه شهر برای پاسخگویی به این نیازها وجود ندارد و راهکار آن پژوهش است. در واقع نمی‌توان انتظار داشت شهرهای کنونی با ساز و کارهای قدیمی مدیریت شود.

وی در ادامه تصریح کرد: ساز و کارهای مدیریت باید با شرایط زمانه متناسب شود تا بتواند بهره‌وری لازم را داشته باشد، علاوه بر این با توجه به مشکلات موجود در زمینه‌های حمل و نقل شهری، اقتصاد شهری، آلودگی هوا و یا حتی شیوع ویروس کرونا، نمی‌توان شهرها را با نگاه غیر علمی مدیریت کرد.

رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهری و روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور گفت: باید هر چیزی متناسب با شرایط تغییر یافته و بازآفرینی شود که مدیریت شهری نیز از این قاعده پیروی می‌کند، مدیریت شهری کارآمد باید سکاندار خوبی در شهر بوده و کشتی را به سمت ساحل امن هدایت کرده و در شهر توان افزایی کند.

زیارتی تاکید کرد: مدیریت شهری باید با حذف مقررات دست و پاگیر زمینه‌های شهر پیشرفته را فراهم کرده، همچنین شهری کارآفرین باشد تا درآمدی بیشتر از هزینه‌ها کسب کند. اگر عالمانه مدیریت نشود و فناوری شهری مبتنی بر پژوهش در نظر گرفته نشود نمی‌توان شهرهای آینده را اداره کرد چرا که امروزه سرمایه گذاری در حوزه فناوری شهری در کشورهای پیشرفته گسترش یافته است.

وی در ادامه افزود: سعی شده تغییر نگاه در حوزه پژوهشی از طریق راه اندازی سامانه مدیریت دانش، بهره‌گیری از ظرفیت‌های IT برای ارائه آموزش‌های لازم به کارکنان شهرداری‌ها، راه‌اندازی اپلیکیشن شهر و روستا انجام شود.

همچنین دکتر رضا مختاری دبیر علمی چهارمین جشنواره ملی شهر پژوهی ، در آئین اختتامیه چهارمین جشنواره ملی شهر پژوهی و اولین جشنواره فن پژوهی اظهار کرد: این جشنواره به همت شهرداری اصفهان و مشارکت دانشگاه‌های استان از آذرماه سال ۹۹، شروع به کار کرد، از همان ابتدا در ۱۱ محور مقالات و آثار شرکت کنندگان پذیرفته شد.

وی افزود: کاهش آلاینده‌های محیطی، روان سازی عبور و مرور شهری، مدیریت ایمنی، بحران و تاب‌آوری شهری، بهره‌وری و اقتصاد شهری، رسانه ارتباطات و دیپلماسی شهری، سلامت و سرزندگی فضاهای شهری، آینده‌پژوهی، نوآوری، عمران شهری و حقوق شهروندی ۱۱ محور اصلی این رویداد بزرگ بود که آثار آن در قالب کتاب، مقاله، طرح پژوهشی، پایان‌نامه و محصولات فناورانه و تولیدات رسانه‌ای پذیرفته شد.

وی با بیان اینکه شعار اصفهان شهر زیست پذیر برای این جشنواره انتخاب شد، ادامه داد: شبکه سازی یکی از مهم‌ترین اهداف این جشنواره است، تا اندیشمندان شهری شبکه و بانک اطلاعاتی قوی را شکل دهند که آثار آن در پروژه‌های شهری نمایان شود.

مختاری افزود: تبادل تجربیات و دستاوردهای پژوهشی، تکریم و قدردانی از پژوهشگرانی که به حل مشکلات شهرها کمک کرده‌اند، اتصال دانش و نظریه با حوزه عمل و اجرا از جمله اهداف این جشنواره است که در راستای حکمروایی مطلوب شهری به این پژوهش‌ها نیاز است.

وی تصریح کرد: حدود ۹۰۴ اثر به این جشنواره ارسال شد که بیش از دو برابر رشد داشته است، برای اولین بار فن پژوهی شهری نیز به این جشنواره اضافه شد تا شرکت‌های دانش بنیان، هسته‌های کارآفرینی و پژوهشی بتوانند در راستای حل مشکلات شهری به مدیریت شهری کمک کنند.

دبیر علمی چهارمین جشنواره ملی شهر پژوهی گفت: در این راستا تیم‌هایی از مجموعه شهرداری و دانشگاهی با حدود ۸۰ داور تشکیل شد که در چند مرحله آثار را داوری کردند، در واقع تلاش شد که انصاف، شفافیت و عدالت در داوری رعایت شود. در مجموع ۷۳ اثر برگزیده در این جشنواره انتخاب شد، یکی از شاخص‌های انتخاب، میزان مفید بودن پروژه برای شهرداری‌ها بوده تا چراغ راهی برای مدیران شهری به عنوان اسناد بالادستی فراهم شود.